اقتصاد ایران آنلاین: مراحل
نهایی ورود شرکت تولید برق عسلویه در حال انجام است،قرار است سهام این
شرکت به عنوان نخستین نیروگاه برق کشور خیلی زود وارد بورس شود. سهام این
شرکت از سوی مپنا با هدف شفاف سازی قیمت سهام مپنا و تامین مالی از طریق
بازار سرمایه عرضه می شود. مطالعات انجام شده نشان می دهد حاشیه سود چنین
نیروگاه هایی در ایران بین 40 تا 50 درصد است و این صنعت می توند خیلی زود
به یکی از صنایع پر بازده بازار سهام تبدیل شود.
در حال حاضر ارزش جایگزینی نیروگاه برق عسلویه 1400 میلیارد تومان معادل
350 میلیون یورو است. به گزارش هفته نامه بورس، نیروگاه برق عسلویه که 6
سال ازآغاز فعالیت اش می گذرد یک نیروگاه گازی است که خوراک مورد نیازش را
برای تولید برق از منطقه عسلویه تامین می کند.گازفشار قوی توربین ها را به
حرکت در می آورد و برق با چرخش توربین ها تولید می شود،نیروگاه های گازی
دنیا درعین حال از بخار حاصل از انجام این فعالیت برای تولید برق استفاده
می کنند چنین طرحی به عنوان طرح توسعه دردستور کارنیروگاه برق عسلویه است.
کارشناسان بازار سرمایه می گویند نیروگاه ها خیلی زود به یکی ازصنایع
پربازده بورس تبدیل می شوند. آخرین اطلاعات نشان می دهد نیروگاه برق عسلویه
20 سال از پرداخت مالیات معاف است.در همین رابطه با عزیز حاج ولیی مدیرعامل شرکت تولید برق عسلویه گفت و گویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
فعالیت شرکت تولید برق عسلویه چگونه آغاز شد؟
با تصویب برنامه چهارم توسعه اقتصادی و اجتماعی جمهوری اسلامی که امکان ورود بخش خصوصی در احداث و مالکیت نیروگاه را فراهم کرد در اوایل سال 1383 احداث نیروگاهی به ظرفیت حدود 1000 مگاوات در منطقه جنوب فارس به روش BOO از جانب شرکت توانیر به گروه مپنا ابلاغ شد. پس از انجام مطالعات امکان سنجی و نیاز شبکه احداث نیروگاه در منطقه عسلویه که به منابع عظیم گاز کشور نیز نزدیک بود مورد توافق قرار گرفت. در سال 1384 و پس از نهایی شدن محل نیروگاه و برای داشتن هویت مستقل شرکتی به نام «شرکت تولید برق عسلویه – مپنا» ثبت شد که 100 درصد سهام آن متعلق به گروه مپنا است.
کارهای اجرایی نیروگاه عملاً از آذر 84 آغاز و اولین واحد نیروگاه در بهمن 1386 وارد مدار شد.نیروگاه عسلویه با ظرفیت اسمی 942 مگاوات متشکل از 6 واحد گازی هریک به ظرفیت اسمی 157 مگاوات است. قرارداد EPC نیروگاه به مبلغ 8/299 میلیون یورو با کنسرسیومی متشکل از شرکت مپنا، شرکت مپنا بین الملل و شرکت احداث و توسعه نیروگاه های مپنا (توسعه 1) مبادله شد که زودتر از برنامه زمان بندی کلیه 6 واحد نیـــروگاه در مدار تولید قـــرار گرفت. نیروگاه BOO عسلویه با سرمایه گذاری مپنا وهمچنین استفاده از محل وام حساب ذخیره ارزی سابق ساخته شده است.
شرکت تولید برق عسلویه چگونه فعالیت می کند؟
موضوع فعالیت شرکت تولید برق عسلویه مپنا بر طبق اساسنامه و به طور خلاصه شامل احداث نیروگاه اعم از گازی، سیکل ترکیبی یا بخاری و بهره برداری از آن برای تولید برق و فروش و صدور برق تولیدی است. سرمایه ثبت شده شرکت نیز 728 میلیارد ریال است.در حال حاضر تولید برق نیروگاه عسلویه تحــت قالب قراردادی مــوسوم به «تبدیل انرژی» یا (E.C.A) Energy Conversion Agreement در اختیار شرکت توانیر قرار می گیرد. در قالب این قرارداد سوخت نیروگاه اعم از گاز و در موارد محدودیت گازوئیل به صورت مجانی در اختیار نیروگاه قرار می گیرد و برق تولیدی تحویل توانیر می شود و شرکت بازاء انجام این کار هزینه تبدیل انرژی دریافت می کند. در مواقعی نیز که شبکه نیازی به برق نداشته باشد معادل 90 درصد تعرفه تبدیل انرژی به شرکت به عنوان هزینه ظرفیت پرداخت می شود
ظرفیت تولید نیروگاه چقدر است؟
نیروگاه BOO عسلویه دارای 6 واحد گازی 157 مگاواتی از نوع V94.2 با ظرفیت اسمی 942مگاوات بوده که واحدهای 1 و 2 و 4 آن به واحدهای MAP2+ و MAP2A ارتقاء یافته اند که ظرفیت اسمی نیروگاه به 980 مگاوات افزایش یافته و ظرفیت واقعی نیروگاه در حال حاضر معادل 840 مگاوات به طور متوسط در طول سال است که در تابستان کمتر و در زمستان بیشتر است.ظرفیت واقعی نیروگاه تابعی از دمای محیط و ارتفاع ساختگاه است که با توجه موقعیت مناسب نیروگاه عسلویه به لحاظ ارتفاع از سطح دریا این نیروگاه دارای کمترین افت تولید به دلیل شرایط محیطی ساختگاه است.
عسلویه امکان تولید چقدر برق را دارد؟
نیروگاه BOO عسلویه امکان تولید 6 میلیارد کیلو وات ساعت برق را در طول سال دارا است که یکی از بالاترین رکوردهای تولیدی نیروگاه های مشابه را در اختیار دارد .
کمی درباره فروش برق توضیح دهید؟
در ایران فروش برق به 3 روش قابل انجام است.نخست ، فروش برق از طریق قراردادهای خرید تضمینی برق به شرکت توانیر که در این روش شرکت های خصوصی نسبت به احداث نیروگاه با سرمایه خود و در قالب قراردادهای BOTویا BOO با شرکت توانیر اقدام می کنند در این روش شرکت توانیر موظف به تامین و تحویل سوخت فسیلی ( گاز و گازوئیل) به نیروگاه است و نیروگاه خصوصی اقدام به تولید انرژی برق کرده و آن را در محل پست نیروگاه به شبکه تحویل می دهد.روش دوم ، فروش برق در بازار برق ایران است ، که در این روش نیروگاه های بخش دولتی و یا خصوصی به فروش برق در بازار برق با قیمت های رقابتی اقدام می کنند در این روش فروش برق به مدیریت شبکه انجام می شود و پرداخت هزینه سوخت به عهده نیروگاه است. روش آخر ، فروش برق در بورس انرژی است ، که به تازگی راه اندازی شده است . در بورس انرژی خریدار و فروشنده با قیمت های توافقی این محصول را مستقیما خرید و فروش واز طریق شبکه منتقل می کنند. در این روش نیز پرداخت هزینه سوخت به عهده نیروگاه است.
با این حساب دولت تنها خریدار برق شماست؟
براساس قرارداد ECA که در بالا به آن اشاره شد کل برق تولیدی به مدت 10 سال در اختیار توانیر قرار می گیرد ولی در همان قرارداد شرکت این فرصت را دارد که در صورت تمایل بخشی از برق تولیدی را با موافقت توانیر به مصرف کنندگان عمده دیگر نیز بفروشد و در حال حاضر شرکت مجوز صادرات 200 مگاوات از برق تولیدی را نیز در اختیار دارد که تاکنون از آن استفاده نکرده و در صورت نهایی شدن دستورالعمل های مربوطه و صلاح و صرفه از این مجوز نیز استفاده خواهد شد.
پس از پایان قرارداد مورد اشاره ، وضع شما برای فروش برق چگونه است ؟
قرارداد تبدیل انرژی تا پایان سال 1397 معتبر بوده و پس از آن برق تولیدی شرکت از طریق بازار برق، بورس انرژی ویا صادرات برق بفروش خواهد رفت که با توجه به نیاز بالا به انرژی و پیش بینی کمبود تولید و همچنین افزایش مصرف برق، در آینده نگرانی خاصی وجود نداشته وبرق تولیدی نیروگاه همواره مشتری خاص خود خصوصاً با توجه به نزدیکی به مراکز عمده مصرف مثل استان فارس، بوشهر و بندرعباس را خواهد داشت.
ضریب بهره برداری این نیروگاه چقدر است؟
با توجه به اینکه این نیروگاه در منطقه پر مصرف شبکه قرار دارد و سه خط انتقال 400 کیلو ولت با ظرفیت لازم به پست نیروگاه متصل است از ضریب بهره برداری بالایی نسبت به سایر نیروگاه های کشور برخوردار است.
قیمت گذاری برق تابع چه فاکتورهایی است؟
بر اساس فرمول فروش برق ، 2 فاکتور مهم تورم اقتصادی و نوسان نرخ ارز بر قیمت گذاری برق نیروگاه عسلویه تاثیر دارد،که برای جبران ریسک های ناشی از تورم اقتصادی و تغییرات نرخ ارز مکانیزمی برای تعدیل نرخ پایه فروش برق با در نظر گرفتن دو پارامتر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی و متوسط نرخ ارز در قرارداد لحاظ شده است،که ریسک افزایش قیمت ها و تاثیر آن بر فرایند تولید برق را بخوبی پوشش می دهد .
یکی ازعمده ترین مشکلات صنعت نیروگاهی،فروش نسیه برق است.دریافت شما از دولت در چه وضع است؟
فروش برق نیروگاه از بهمن ماه سال 1386 تا پایان شهریور سال 92 معادل 1020 میلیارد تومان بوده است که از این مبلغ معادل 273 میلیارد تومان بطور نقدی و معادل 391 میلیارد تومان آن از طریق تهاتر با نیروگاه های پرند و سنندج با شرکت مپنا بازیافت شده است با این حساب،درصد نقد شوندگی صورت حساب های فروش برق نیروگاه حدود65درصد است .
میزان فروش سالانه شرکت چه میزان است؟
در سال 91 مبلغ فروش معادل 195 میلیارد تومان بوده و بنا به آخرین آمار رقم فروش برق سال جاری تا پایان آذر ماه معادل 235 میلیارد تومان شده و پیش بینی می شود که میزان فروش شرکت در سال 92به 310 میلیارد تومان برسد..
بازده شرکت در سال های گذشته چقدر بوده است؟
در مورد بازده و سود آوری شرکت تا جایی که مربوط به سود عملیاتی شرکت باشد این مقدار بنا به ماهیت قرارداد فروش برق که برای فعال که مورد استفاده خریدار قرار نگیرد ، تا 90درصد مبلغ صورت حساب های فروش برق را دریافت می کند قاعدتاً نوسانات عمده ای مشاهده نمی شود،اما در خصوص سود خالص شرکت به دلیل آنکه عمیقاً تحت تاثیر سود و زیان ناشی از تسعیر بدهی های ارزی شرکت قرار گرفته است این مقادیر برای سال های مختلف دچار نوسان بوده به عنوان مثال میانگین درصد سود خالص طی سال های 1388 الی 1391 حدود 30 درصد و شش ماهه اول1392 حدود 40 درصد است .
میزان فروش شما در سال های گذشته چگونه بوده است؟
فروش شرکت در سال 1388 معادل 138 میلیارد تومان، سال 1389 معادل 147 میلیارد تومان ، سال 1390 معادل 214 میلیارد تومان (بخش عمده افزایش ناشی از اصلاح صورت حساب های فروش برق است) ، سال 1391 معادل 195 میلیارد تومان و 9 ماهه سال 1392 معادل 235 میلیارد تومان است . لازم است توجه شود که دلیل تغییرات میزان فروش سالانه به طور عمده مربوط به تعدیل نرخی است که در قراردادپیش بینی شده است.
برنامه ای برای توسعه نیروگاه دارید؟
طبعاً در هر کار تولیدی یک سرمایه گذاربا تجربه لازم است قبل از شروع به کار استراتژی های توسعه آتی را نیز در نظر داشته باشد تا در صورت فراهم بودن شرایط زیر ساخت های مربوطه آماده باشد.نیروگاه BOO عسلویه در زمینی به مساحت 132 هکتار احداث شده و چینش واحدها به طریقی انجام گرفته که توسعه نیروگاه از 6 واحد گازی موجود را تا 16 واحد گازی جوابگو خواهد بود و همچنین مساحت زمین و نوع چیدمان اجازه تبدیل هر 16 واحد گازی را با احداث 8 واحد بخار به یک نیروگاه سیکل ترکیبی 8 بلوکی که ظرفیت اسمی آن حدود 3800 مگاوات است، خواهد داد.در حال حاضرنیز برای تبدیل نیروگاه گازی موجود به سیکل ترکیبی یعنی اضافه کردن 3 واحد 160 مگاواتی بخار در حال مذاکره با توانیر هستیم.
دربودجه سال جاری کشور تسهیلاتی برای سیکل ترکیبی کردن نیروگاه های گازی پیش بینی شده است کمی در این باره توضیح دهید ؟
به منظور اجرای طرح های افزایش بازده نیروگاه ها با اولویت نصب بخش بخار در نیروگاه های گازی دولت مکلف شود که در قبال این افزایش بازده گازوئیل صرفه جویی شده یا معادل آن نفت خام را با محاسبه میزان صرفه جویی حاصل شده به مدت حداکثر دو سال به سرمایه گذاران تحویل دهد. در نیروگاه های گازی دمای خروجی از اگزوزهای نیروگاه حدود 570 درجه سانتیگراد است که این گاز داغ بدون استفاده هدر می رود. با اضافه کردن واحدهای بخار به نیروگاه های گازی از این دمای بالا برای بخار کردن آب و به حرکت در آوردن واحدهای بخار و تولید برق استفاده می شود بدون اینکه سوخت اضافه ایی مصرف شود. راندمان نیروگاه های گازی حدود 33 درصد است که با استفاده از گاز داغ تولیدی در این نیروگاه ها برای تامین بخار واحدهای بخاری و تبدیل نیروگاه به سیکل ترکیبی راندمان به حدود 50 درصد افزایش خواهد یافت. با توجه به صرفه جویی به عمل آمده از طریق این سرمایه گذاری پیش بینی این موضوع در قانون بودجه سال 92 که باحتمال بسیار زیاد در سال های آینده نیز تداوم خواهد یافت منافع بالایی برای کشور دارد.
عسلویه نیز شامل دریافت این تسهیلات می شود ؟
حتماً همین گونه است و جالب است توجه شود که اولویت استفاده از این تسهیلات با نیروگاه هایی است که طی سال بیشتر در مدار تولید قرار دارند و خوشبختانه نیروگاه عسلویه از این بابت از اولویت بسیار بالایی برخوردار است.
آیا نیروگاه عسلویه برای تبدیل به سیکل ترکیبی با محدودیتی از جمله تامین زمین و یا تامین آب مواجه است؟
نیروگاه عسلویه در زمینی به مساحت 132 هکتار احداث شده و از قبل پیش بینی لازم نه فقط برای تبدیل نیروگاه فعلی به سیکل ترکیبی شامل 3 بلوک سیکل ترکیبی به عمل آمده بلکه زمین نیروگاه تکافوی احداث 8 بلوک سیکل ترکیبی شامل 16 واحد گاز و 8 واحد بخار با ظرفیت حدود 3800 مگاوات را نیز می کند. در رابطه با تامین آب نیز مطالعات اولیه انجام شده و پیش بینی می شود که با استفاده از آب شیرین کن آب خلیج فارس شیرین و به نیروگاه منتقل شود.
بزرگترین مشکل صنعت نیروگاهی را چه می دانید؟
مشکل صنعت نیروگاهی طبعاً مشکلی است که اکثر بخش های اقتصادی با آن مواجه اند و آن هم واقعی نبودن قیمت است.همانطور که مسولان محترم وزارت نیرو به کرات اعلام کرده اند قیمت تمام شده برق بدون احتساب سوخت حدود 80 تومان برای هر کیلو وات ساعت است که از این بابت صرفاً 26 تومان به وزارت نیرو پرداخت می شود و این بدین معنی است که با فروش هر کیلووات ساعت برق وزارت نیرو 54 تومان ضررمی کند و نتیجه آن بدهی انباشته این وزارتخانه است. لازم است تا زمانی که قیمت های برق واقعی نشده است مابه التفاوت 26 تومان تا 80 تومان مانند سالهای گذشته در بودجه های سنواتی دیده شود تا امکان تداوم فعالیت مجموعه برق کشور فراهم شود .
با توجه به تسهیلات ارزی شرکت،تسعیر نرخ ارز چه تاثیری بر وضع مالی شرکت گذاشته است؟
نرخ ارز زیان قابل توجهی را متوجه شرکت نخواهد کرد، زیرا افزایش نرخ ارز، از طریق مکانیزمی که در نرخ تعدیل قرارداد فروش برق پیش بینی شده ، جبران می شود.
و سخن آخر...خالی از لطف نیست که قبض موبایل هریک از اعضاء خانواده در پایان هر ماه با قبض برق کل خانواده مقایسه شودواز طرفی حجم سرمایه گذاری هر دو صنعت در احداث زیر ساخت های لازم برای بهره برداری و خدمات رسانی به مردم نیز با هم مورد مقایسه قرارگیرند تا عدم تعادل به خوبی شفاف شود و در آن صورت متوجه می شوید که به چه دلیل در بالا با اطمینان از بهبود وضع صنعت برق سخن به میان آوردم.
فعالیت شرکت تولید برق عسلویه چگونه آغاز شد؟
با تصویب برنامه چهارم توسعه اقتصادی و اجتماعی جمهوری اسلامی که امکان ورود بخش خصوصی در احداث و مالکیت نیروگاه را فراهم کرد در اوایل سال 1383 احداث نیروگاهی به ظرفیت حدود 1000 مگاوات در منطقه جنوب فارس به روش BOO از جانب شرکت توانیر به گروه مپنا ابلاغ شد. پس از انجام مطالعات امکان سنجی و نیاز شبکه احداث نیروگاه در منطقه عسلویه که به منابع عظیم گاز کشور نیز نزدیک بود مورد توافق قرار گرفت. در سال 1384 و پس از نهایی شدن محل نیروگاه و برای داشتن هویت مستقل شرکتی به نام «شرکت تولید برق عسلویه – مپنا» ثبت شد که 100 درصد سهام آن متعلق به گروه مپنا است.
کارهای اجرایی نیروگاه عملاً از آذر 84 آغاز و اولین واحد نیروگاه در بهمن 1386 وارد مدار شد.نیروگاه عسلویه با ظرفیت اسمی 942 مگاوات متشکل از 6 واحد گازی هریک به ظرفیت اسمی 157 مگاوات است. قرارداد EPC نیروگاه به مبلغ 8/299 میلیون یورو با کنسرسیومی متشکل از شرکت مپنا، شرکت مپنا بین الملل و شرکت احداث و توسعه نیروگاه های مپنا (توسعه 1) مبادله شد که زودتر از برنامه زمان بندی کلیه 6 واحد نیـــروگاه در مدار تولید قـــرار گرفت. نیروگاه BOO عسلویه با سرمایه گذاری مپنا وهمچنین استفاده از محل وام حساب ذخیره ارزی سابق ساخته شده است.
شرکت تولید برق عسلویه چگونه فعالیت می کند؟
موضوع فعالیت شرکت تولید برق عسلویه مپنا بر طبق اساسنامه و به طور خلاصه شامل احداث نیروگاه اعم از گازی، سیکل ترکیبی یا بخاری و بهره برداری از آن برای تولید برق و فروش و صدور برق تولیدی است. سرمایه ثبت شده شرکت نیز 728 میلیارد ریال است.در حال حاضر تولید برق نیروگاه عسلویه تحــت قالب قراردادی مــوسوم به «تبدیل انرژی» یا (E.C.A) Energy Conversion Agreement در اختیار شرکت توانیر قرار می گیرد. در قالب این قرارداد سوخت نیروگاه اعم از گاز و در موارد محدودیت گازوئیل به صورت مجانی در اختیار نیروگاه قرار می گیرد و برق تولیدی تحویل توانیر می شود و شرکت بازاء انجام این کار هزینه تبدیل انرژی دریافت می کند. در مواقعی نیز که شبکه نیازی به برق نداشته باشد معادل 90 درصد تعرفه تبدیل انرژی به شرکت به عنوان هزینه ظرفیت پرداخت می شود
ظرفیت تولید نیروگاه چقدر است؟
نیروگاه BOO عسلویه دارای 6 واحد گازی 157 مگاواتی از نوع V94.2 با ظرفیت اسمی 942مگاوات بوده که واحدهای 1 و 2 و 4 آن به واحدهای MAP2+ و MAP2A ارتقاء یافته اند که ظرفیت اسمی نیروگاه به 980 مگاوات افزایش یافته و ظرفیت واقعی نیروگاه در حال حاضر معادل 840 مگاوات به طور متوسط در طول سال است که در تابستان کمتر و در زمستان بیشتر است.ظرفیت واقعی نیروگاه تابعی از دمای محیط و ارتفاع ساختگاه است که با توجه موقعیت مناسب نیروگاه عسلویه به لحاظ ارتفاع از سطح دریا این نیروگاه دارای کمترین افت تولید به دلیل شرایط محیطی ساختگاه است.
عسلویه امکان تولید چقدر برق را دارد؟
نیروگاه BOO عسلویه امکان تولید 6 میلیارد کیلو وات ساعت برق را در طول سال دارا است که یکی از بالاترین رکوردهای تولیدی نیروگاه های مشابه را در اختیار دارد .
کمی درباره فروش برق توضیح دهید؟
در ایران فروش برق به 3 روش قابل انجام است.نخست ، فروش برق از طریق قراردادهای خرید تضمینی برق به شرکت توانیر که در این روش شرکت های خصوصی نسبت به احداث نیروگاه با سرمایه خود و در قالب قراردادهای BOTویا BOO با شرکت توانیر اقدام می کنند در این روش شرکت توانیر موظف به تامین و تحویل سوخت فسیلی ( گاز و گازوئیل) به نیروگاه است و نیروگاه خصوصی اقدام به تولید انرژی برق کرده و آن را در محل پست نیروگاه به شبکه تحویل می دهد.روش دوم ، فروش برق در بازار برق ایران است ، که در این روش نیروگاه های بخش دولتی و یا خصوصی به فروش برق در بازار برق با قیمت های رقابتی اقدام می کنند در این روش فروش برق به مدیریت شبکه انجام می شود و پرداخت هزینه سوخت به عهده نیروگاه است. روش آخر ، فروش برق در بورس انرژی است ، که به تازگی راه اندازی شده است . در بورس انرژی خریدار و فروشنده با قیمت های توافقی این محصول را مستقیما خرید و فروش واز طریق شبکه منتقل می کنند. در این روش نیز پرداخت هزینه سوخت به عهده نیروگاه است.
با این حساب دولت تنها خریدار برق شماست؟
براساس قرارداد ECA که در بالا به آن اشاره شد کل برق تولیدی به مدت 10 سال در اختیار توانیر قرار می گیرد ولی در همان قرارداد شرکت این فرصت را دارد که در صورت تمایل بخشی از برق تولیدی را با موافقت توانیر به مصرف کنندگان عمده دیگر نیز بفروشد و در حال حاضر شرکت مجوز صادرات 200 مگاوات از برق تولیدی را نیز در اختیار دارد که تاکنون از آن استفاده نکرده و در صورت نهایی شدن دستورالعمل های مربوطه و صلاح و صرفه از این مجوز نیز استفاده خواهد شد.
پس از پایان قرارداد مورد اشاره ، وضع شما برای فروش برق چگونه است ؟
قرارداد تبدیل انرژی تا پایان سال 1397 معتبر بوده و پس از آن برق تولیدی شرکت از طریق بازار برق، بورس انرژی ویا صادرات برق بفروش خواهد رفت که با توجه به نیاز بالا به انرژی و پیش بینی کمبود تولید و همچنین افزایش مصرف برق، در آینده نگرانی خاصی وجود نداشته وبرق تولیدی نیروگاه همواره مشتری خاص خود خصوصاً با توجه به نزدیکی به مراکز عمده مصرف مثل استان فارس، بوشهر و بندرعباس را خواهد داشت.
ضریب بهره برداری این نیروگاه چقدر است؟
با توجه به اینکه این نیروگاه در منطقه پر مصرف شبکه قرار دارد و سه خط انتقال 400 کیلو ولت با ظرفیت لازم به پست نیروگاه متصل است از ضریب بهره برداری بالایی نسبت به سایر نیروگاه های کشور برخوردار است.
قیمت گذاری برق تابع چه فاکتورهایی است؟
بر اساس فرمول فروش برق ، 2 فاکتور مهم تورم اقتصادی و نوسان نرخ ارز بر قیمت گذاری برق نیروگاه عسلویه تاثیر دارد،که برای جبران ریسک های ناشی از تورم اقتصادی و تغییرات نرخ ارز مکانیزمی برای تعدیل نرخ پایه فروش برق با در نظر گرفتن دو پارامتر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی و متوسط نرخ ارز در قرارداد لحاظ شده است،که ریسک افزایش قیمت ها و تاثیر آن بر فرایند تولید برق را بخوبی پوشش می دهد .
یکی ازعمده ترین مشکلات صنعت نیروگاهی،فروش نسیه برق است.دریافت شما از دولت در چه وضع است؟
فروش برق نیروگاه از بهمن ماه سال 1386 تا پایان شهریور سال 92 معادل 1020 میلیارد تومان بوده است که از این مبلغ معادل 273 میلیارد تومان بطور نقدی و معادل 391 میلیارد تومان آن از طریق تهاتر با نیروگاه های پرند و سنندج با شرکت مپنا بازیافت شده است با این حساب،درصد نقد شوندگی صورت حساب های فروش برق نیروگاه حدود65درصد است .
میزان فروش سالانه شرکت چه میزان است؟
در سال 91 مبلغ فروش معادل 195 میلیارد تومان بوده و بنا به آخرین آمار رقم فروش برق سال جاری تا پایان آذر ماه معادل 235 میلیارد تومان شده و پیش بینی می شود که میزان فروش شرکت در سال 92به 310 میلیارد تومان برسد..
بازده شرکت در سال های گذشته چقدر بوده است؟
در مورد بازده و سود آوری شرکت تا جایی که مربوط به سود عملیاتی شرکت باشد این مقدار بنا به ماهیت قرارداد فروش برق که برای فعال که مورد استفاده خریدار قرار نگیرد ، تا 90درصد مبلغ صورت حساب های فروش برق را دریافت می کند قاعدتاً نوسانات عمده ای مشاهده نمی شود،اما در خصوص سود خالص شرکت به دلیل آنکه عمیقاً تحت تاثیر سود و زیان ناشی از تسعیر بدهی های ارزی شرکت قرار گرفته است این مقادیر برای سال های مختلف دچار نوسان بوده به عنوان مثال میانگین درصد سود خالص طی سال های 1388 الی 1391 حدود 30 درصد و شش ماهه اول1392 حدود 40 درصد است .
میزان فروش شما در سال های گذشته چگونه بوده است؟
فروش شرکت در سال 1388 معادل 138 میلیارد تومان، سال 1389 معادل 147 میلیارد تومان ، سال 1390 معادل 214 میلیارد تومان (بخش عمده افزایش ناشی از اصلاح صورت حساب های فروش برق است) ، سال 1391 معادل 195 میلیارد تومان و 9 ماهه سال 1392 معادل 235 میلیارد تومان است . لازم است توجه شود که دلیل تغییرات میزان فروش سالانه به طور عمده مربوط به تعدیل نرخی است که در قراردادپیش بینی شده است.
برنامه ای برای توسعه نیروگاه دارید؟
طبعاً در هر کار تولیدی یک سرمایه گذاربا تجربه لازم است قبل از شروع به کار استراتژی های توسعه آتی را نیز در نظر داشته باشد تا در صورت فراهم بودن شرایط زیر ساخت های مربوطه آماده باشد.نیروگاه BOO عسلویه در زمینی به مساحت 132 هکتار احداث شده و چینش واحدها به طریقی انجام گرفته که توسعه نیروگاه از 6 واحد گازی موجود را تا 16 واحد گازی جوابگو خواهد بود و همچنین مساحت زمین و نوع چیدمان اجازه تبدیل هر 16 واحد گازی را با احداث 8 واحد بخار به یک نیروگاه سیکل ترکیبی 8 بلوکی که ظرفیت اسمی آن حدود 3800 مگاوات است، خواهد داد.در حال حاضرنیز برای تبدیل نیروگاه گازی موجود به سیکل ترکیبی یعنی اضافه کردن 3 واحد 160 مگاواتی بخار در حال مذاکره با توانیر هستیم.
دربودجه سال جاری کشور تسهیلاتی برای سیکل ترکیبی کردن نیروگاه های گازی پیش بینی شده است کمی در این باره توضیح دهید ؟
به منظور اجرای طرح های افزایش بازده نیروگاه ها با اولویت نصب بخش بخار در نیروگاه های گازی دولت مکلف شود که در قبال این افزایش بازده گازوئیل صرفه جویی شده یا معادل آن نفت خام را با محاسبه میزان صرفه جویی حاصل شده به مدت حداکثر دو سال به سرمایه گذاران تحویل دهد. در نیروگاه های گازی دمای خروجی از اگزوزهای نیروگاه حدود 570 درجه سانتیگراد است که این گاز داغ بدون استفاده هدر می رود. با اضافه کردن واحدهای بخار به نیروگاه های گازی از این دمای بالا برای بخار کردن آب و به حرکت در آوردن واحدهای بخار و تولید برق استفاده می شود بدون اینکه سوخت اضافه ایی مصرف شود. راندمان نیروگاه های گازی حدود 33 درصد است که با استفاده از گاز داغ تولیدی در این نیروگاه ها برای تامین بخار واحدهای بخاری و تبدیل نیروگاه به سیکل ترکیبی راندمان به حدود 50 درصد افزایش خواهد یافت. با توجه به صرفه جویی به عمل آمده از طریق این سرمایه گذاری پیش بینی این موضوع در قانون بودجه سال 92 که باحتمال بسیار زیاد در سال های آینده نیز تداوم خواهد یافت منافع بالایی برای کشور دارد.
عسلویه نیز شامل دریافت این تسهیلات می شود ؟
حتماً همین گونه است و جالب است توجه شود که اولویت استفاده از این تسهیلات با نیروگاه هایی است که طی سال بیشتر در مدار تولید قرار دارند و خوشبختانه نیروگاه عسلویه از این بابت از اولویت بسیار بالایی برخوردار است.
آیا نیروگاه عسلویه برای تبدیل به سیکل ترکیبی با محدودیتی از جمله تامین زمین و یا تامین آب مواجه است؟
نیروگاه عسلویه در زمینی به مساحت 132 هکتار احداث شده و از قبل پیش بینی لازم نه فقط برای تبدیل نیروگاه فعلی به سیکل ترکیبی شامل 3 بلوک سیکل ترکیبی به عمل آمده بلکه زمین نیروگاه تکافوی احداث 8 بلوک سیکل ترکیبی شامل 16 واحد گاز و 8 واحد بخار با ظرفیت حدود 3800 مگاوات را نیز می کند. در رابطه با تامین آب نیز مطالعات اولیه انجام شده و پیش بینی می شود که با استفاده از آب شیرین کن آب خلیج فارس شیرین و به نیروگاه منتقل شود.
بزرگترین مشکل صنعت نیروگاهی را چه می دانید؟
مشکل صنعت نیروگاهی طبعاً مشکلی است که اکثر بخش های اقتصادی با آن مواجه اند و آن هم واقعی نبودن قیمت است.همانطور که مسولان محترم وزارت نیرو به کرات اعلام کرده اند قیمت تمام شده برق بدون احتساب سوخت حدود 80 تومان برای هر کیلو وات ساعت است که از این بابت صرفاً 26 تومان به وزارت نیرو پرداخت می شود و این بدین معنی است که با فروش هر کیلووات ساعت برق وزارت نیرو 54 تومان ضررمی کند و نتیجه آن بدهی انباشته این وزارتخانه است. لازم است تا زمانی که قیمت های برق واقعی نشده است مابه التفاوت 26 تومان تا 80 تومان مانند سالهای گذشته در بودجه های سنواتی دیده شود تا امکان تداوم فعالیت مجموعه برق کشور فراهم شود .
با توجه به تسهیلات ارزی شرکت،تسعیر نرخ ارز چه تاثیری بر وضع مالی شرکت گذاشته است؟
نرخ ارز زیان قابل توجهی را متوجه شرکت نخواهد کرد، زیرا افزایش نرخ ارز، از طریق مکانیزمی که در نرخ تعدیل قرارداد فروش برق پیش بینی شده ، جبران می شود.
و سخن آخر...خالی از لطف نیست که قبض موبایل هریک از اعضاء خانواده در پایان هر ماه با قبض برق کل خانواده مقایسه شودواز طرفی حجم سرمایه گذاری هر دو صنعت در احداث زیر ساخت های لازم برای بهره برداری و خدمات رسانی به مردم نیز با هم مورد مقایسه قرارگیرند تا عدم تعادل به خوبی شفاف شود و در آن صورت متوجه می شوید که به چه دلیل در بالا با اطمینان از بهبود وضع صنعت برق سخن به میان آوردم.